Bejgli är en ungersk delikatess som kan göras med både valnötsfyllning och vallmofröfyllning. Den är inte lika söt som många andra ungerska bakelser, så en god bejgli tilltalar de flesta. Traditionellt sett så tillagas bejgli till jul och påsk, men är man inte extremt konservativ så går det utmärkt att göra den året runt. Bejgli är väldigt populärt i centraleuropa, östeuropa och även i Israel.
PrintBejgli
Ingredients
Scale
- 500 g vetemjöl
- 250 g smör
- 2 ägg
- 50 g socker
- 20 g jäst
- 2 dl mjölk
- En nypa salt
Valnötsfyllning
- 300 g valnötter, malda
- 200 g vaniljsocker
- Citronskal, rivet
- 100 g russin
- 100 g brödsmulor
Vallmofröfyllning
- 300 g vallmofrön, malda
- 200 g socker
- 2d mjölk
- Vaniljsocker
Instructions
- Värm ugnen till 200°.
- Blanda mjöl, salt, smör och socker på en plan yta.
- Lös upp jästen i fingervarmt vatten och blanda med mjölmixen. Tillsätt äggen och knåda till en deg. Täck och låt jäsa.
- Kavla ut degen till en rektangulär form och bred ut valnöts- eller vallmofröfyllningen ovanpå.
- Rulla ihop, stoppa till ändarna och lägg dem med gott om mellanrum på en plås täckt med bakplåtspapper.
- Nagga rullarna, och pensla med ett vispat ägg och låt det torka.
- Baka i varm ugn. Rullarna är klara när de har en guldbrun färg.
Valnötsfyllning
- Gör en sockerlag av 2 dl vatten och sockret.
- Töm ner de malda valnötterna i lagen, och sedan russin, citronskal och brödsmulorna.
- Låt det puttra en stund och låt det sedan svalna.
Vallmofröfyllning
- Koka upp mjölken.
- Häll ner sockret, vaniljsockret och vallmofröna.
- Låt det sjuda en stund, och krydda med en nypa malen kanel.
28
Jonas säger
Hejsan Therese var köper man valmo runt Göteborg Jonas
Therese säger
Hej Jonas! Vallmofrön finns att köpa i saluhallen.
Jonas säger
Tack för receptet Therese. Mycket gott!
Cornelia Rudmyr säger
Hej, hur länge ska degen jäsa på steg 3?
Anonym säger
Hur mkt vanljsocker i vallmofröfyllning
Edward säger
Hej Skall det vara så Mkt som 200g vaniljsocker ?
Valentina säger
Hej Therese! Hur länge deget ska jäsa?