Ingredients
Scale
- 500 g vetemjöl
- 250 g smör
- 2 ägg
- 50 g socker
- 20 g jäst
- 2 dl mjölk
- En nypa salt
Valnötsfyllning
- 300 g valnötter, malda
- 200 g vaniljsocker
- Citronskal, rivet
- 100 g russin
- 100 g brödsmulor
Vallmofröfyllning
- 300 g vallmofrön, malda
- 200 g socker
- 2d mjölk
- Vaniljsocker
Instructions
- Värm ugnen till 200°.
- Blanda mjöl, salt, smör och socker på en plan yta.
- Lös upp jästen i fingervarmt vatten och blanda med mjölmixen. Tillsätt äggen och knåda till en deg. Täck och låt jäsa.
- Kavla ut degen till en rektangulär form och bred ut valnöts- eller vallmofröfyllningen ovanpå.
- Rulla ihop, stoppa till ändarna och lägg dem med gott om mellanrum på en plås täckt med bakplåtspapper.
- Nagga rullarna, och pensla med ett vispat ägg och låt det torka.
- Baka i varm ugn. Rullarna är klara när de har en guldbrun färg.
Valnötsfyllning
- Gör en sockerlag av 2 dl vatten och sockret.
- Töm ner de malda valnötterna i lagen, och sedan russin, citronskal och brödsmulorna.
- Låt det puttra en stund och låt det sedan svalna.
Vallmofröfyllning
- Koka upp mjölken.
- Häll ner sockret, vaniljsockret och vallmofröna.
- Låt det sjuda en stund, och krydda med en nypa malen kanel.