Ingredients
Scale
- 1 msk hel kardemumma
- 5 dl mjölk, rumsvarm
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ägg
- 150 g smör, rumsvarmt
- 13–15 dl vetemjöl special
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl råsocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk mald kanel
Sockerlag
- 1 dl vatten
- 1 ½ dl strösocker
Garnering
- pärlsocker
Instructions
- Mortla kardemumman och tillsätt den i mjölken. Lös jästen i kardemummamjölken och tillsätt övriga ingredienser. Spara någon dl av mjölet till utbakningen.
- Arbeta degen i maskin i c:a 7 min eller för hand dubbla tiden, tills den känns blank och smidig.
- Forma degen till en rund boll och pudra över lite mjöl. Lägg en bit plastfolie över den och låt den jäsa på dragfri plats i 1 ½ tim.
- Sätt ugnen på 230 grader, varmluft 210. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn massa.
- Vält ut degen på bakbord och tryck till den med händerna. Kavla ut den till en stor rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på fyllningen på hela degen och vik sedan den ena halvan över den andra så att den blir dubbel.
- Skär ca 25 remsor, 3 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra remsan runt fingrarna till ett knyte. Stoppa in ändarna under bullen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 60 min.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 15 min. Koka under tiden upp vatten och socker tills sockret har löst sig. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker och låt bullarna svalna på galler.
Notes
Recept kommer från Caroline Ahlquist.
- Prep Time: 2 hours 45 mins
- Cook Time: 15 mins