Ingredients
Scale
- 2 påsar torrjäst
- 1 tsk socker
- 3 dl varmt vatten (45° C)
- 7–9 dl mjöl
- 1 dl socker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 msk olja
- ~1 dl bikarbonat (c:a 2 påsar)
- 8 dl hett vatten
- Salt att toppa med
Instructions
- Lös upp jästen och 1 tsk socker i 3 dl varmt vatten i en skål. Låt stå tills det blivit händer grejer, runt 10 minuter.
- Blanda mjöl, 1 dl socker och salt i en större skål. Gör en liten sänka i mitten, häll ner olja och jästblandningen. Blanda allt till en deg. Blir degen för torr, häll i en matsked vatten eller två.
- Knåda degen slät, runt 7-8 minuter. Olja en stor skål lätt, lägg ner degen och pensla med olja. Täck skålen med plast och låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 1 timme.
- Värm ugnen till 225°.
- Lös upp bikarbonatet i vatten i en stor skål.
- När degen jäst klart, lägg den på en lätt mjölad yta och dela upp i 12 lika stora delar. Rulla delarna till ett litet rep och snurra ihop till ett pretzelliknande bakverk. När alla delar är formade, doppa dem i bikarbonatsblandningen och lägg på en plåt med bakpapper. Sprinkla salt över.
- Baka i den varma ugnen i 8 minuter, så att de får färg.
- Prep Time: 90 mins
- Cook Time: 10 mins