Ingredients
Scale
- 1 1/2 pkt jäst ( 75 g)
- 100 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl vit sirap
- 1/2 dl strösocker
- 250 g lätt kesella
- 2 – 3 påsar saffran ( 1,5 g)
- 1 sockerbit
- 200 g mandelmassa
- 16 – 17 dl vetemjöl ( 960 – 1 020 g)
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemumma
- 1 ägg till pensling
- russin
Instructions
- Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk,
- grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en
- sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
- Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
- Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av
- mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt
- sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
- Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den
- ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
- Låt degen jäsa 35 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i
- lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med
- bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under
- bakduk ca 35 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
- Låt svalna på galler under bakduk.
- Prep Time: 1 hour 30 mins
- Cook Time: 10 mins