Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lussebullar


(4,80)
Sätt ditt betyg på receptet!

4.8 from 5 reviews

  • Total Time: 1 hour 40 mins
  • Yield: 40 1x

Ingredients

Scale
  • 1 1/2 pkt jäst ( 75 g)
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vit sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 250 g lätt kesella
  • 23 påsar saffran ( 1,5 g)
  • 1 sockerbit
  • 200 g mandelmassa
  • 1617 dl vetemjöl ( 9601 020 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 ägg till pensling
  • russin

Instructions

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk,
  2. grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en
  3. sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°.
  4. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  5. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av
  6. mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt
  7. sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning.
  8. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den
  9. ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk.
  10. Låt degen jäsa 35 minuter.
  11. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i
  12. lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med
  13. bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under
  14. bakduk ca 35 min.
  15. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
  16. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Prep Time: 1 hour 30 mins
  • Cook Time: 10 mins
Exit mobile version