Surdegsbröd med äpple och valnötter från Leila var vårt först recept som vi testade med vår Assistent, och det blev fantastiskt saftigt och smakrikt.
PrintSurdegsbröd med äpple och valnötter
- Total Time: 4 hours 5 mins
- Yield: 2 limpor 1x
Ingredients
Scale
- 30 g jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 2 1/2 msk salt
- 3 msk honung
- 3/4 dl rågsurdeg
- 6 dl rågsikt
- 2 dl grovt rågmjöl
- 4 1/2–6 dl vetemjöl special
- 200 g valnötter
- 2 stora äpplen
Instructions
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, honung och surdeg.
- Arbeta in rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
- Hacka valnötterna mycket grovt och skala, kärna ur och tärna äpplena i cirka 1 cm stora bitar.
- Arbeta försiktigt in valnötter och äppelbitar i degen för hand.
- Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en bakduk. Jäs till dubbel storlek i cirka 1 1/2 timme.
- Knåda degen lätt och baka ut till två runda bröd. Låt dem vila i cirka 10 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Platta ut degen lätt, vik ihop den till en limpa. Rulla ändarna så att de blir spetsiga och lägg brödet med skarven nedåt på en väl mjölad skärbräda.
- Jäs bröden under bakduk till dubbel storlek i 1–1 1/2 timme.
- Vänd bröden och lyft över dem på en plåt, snitta dem med en kniv eller ett rakblad.
- Sätt in bröden i mitten av ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa). Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i cirka 35 minuter.
- Prep Time: 3 hours 30 mins
- Cook Time: 35 mins
3
Skriv en kommentar