En mycket populär dryck i Ungern är fröccs, som är vin blandat med sodavatten, förmodligen mer känd som en vinspritzer. Det är en drink omtyckt av ungrare, främst eftersom vinet är så populärt. Min favorit är den minsta av dem alla, kisfröccs, men du hittar fler under receptet:
PrintKisfröccs
- Total Time: 10 mins
- Yield: 1 1x
Description
Kisfröccs – liten spritzer, även kallad Rövidlépés eller ”små/snabba steg”.
Ingredients
- 1 dl vin av valfri sort
- 1 dl sodavatten
Instructions
- Blanda drycker, väl kylda, och njut under en varm sommardag.
- Prep Time: 5 mins
- Cook Time: 5 mins
Baserat på andelen av vin till läsk vatten varje fröccs är olika och ungrarna har kärleksfullt gett dem roliga namn:
- Nagyfröccs – stor spritzer, även kallad Hajtás eller ”rush” är 2 dl vin och 1 dl sodavatten
- Hosszúlépés – ”långa steg” är 1 dl vin och 2 dl sodavatten
- Házmester – ”vaktmästare” är 3 dl vin och 2 dl sodavatten
- Viceházmester – ”biträdande vaktmästare” är 4 dl vin och 1 dl sodavatten
- Kisházmester – ”lilla vaktmästaren” är 1 dl vin och 4 dl sodavatten
- Sóher fröccs – ”snål” är 1 dl vin och 9 dl sodavatten
- Mafla – vilket är 5 dl vin och 5 dl sodavatten
Även om vanligt bubbelvatten ofta används för att göra fröccs, så görs originalfröccs med traditionellt soda vatten. Både röda och vita bordsviner är bra för att göra vinspritzers, så det finns ingen anledning att tömma plånboken på årgångsviner. En kyld fröccs är utmärkt som en kall lunch drink samt en trevligt komplement till en middag en varm sommardag.
Här är en mycket pedagogisk bild över de olika fröccs-sorter som finns att avnjuta.
2
Skriv en kommentar