Slånbärslikör är söt och otroligt god, skapad på de alltför ofta bortglömda slånbären. Dessa till utseendet förvuxna blåbär får leva sitt liv ifred tack vare sin garvsyra som ger slånbären en ganska skarp bitterhet. I alla fram till första frosten, ty då omvandlas garvsyran och bitterheten är ett minne blott och slånbären är fritt villebråd. Vill man inte vänta på den första frosten så går det bra att stoppa in dem i frysen ett par dagar, och sedan är de redo för slånbärslikör, slånbärssaft eller vad annat som er fantasi kan uppbåda. En nypa vanilj kan också sätta lite extra smak på det hela.
PrintSlånbärslikör
Ingredients
- 2 kg slånbär
- 1 l vodka
- Socker
Instructions
- Häll ner slånbären i någon form av glaskärl.
- Slå över vodkan så att den precis täcker slånbären.
- Låt stå en månad i rumstemperatur.
- Vänta.
- Sila av spriten, och häll den i en separat flaska eller burk.
- För varje liter sprit, mät upp 2-3 dl socker och häll över bären.
- Låt bären stå tills de skrumpnat. Skaka ibland på burken så att sockret löser upp sig.
- Sila av sockerlösningen och slå ner i spriten.
- Lagra på flaska eller avnjut direkt.
Notes
Glöm för all del inte: ta bären EFTER första frosten, eller ha dem i frysen ett par dagar.
Någon skrumpning av bären såg vi inte direkt, utan mer att de sprack och såg lite sorgliga ut. Vi väntade ganska länge, men såg att det vätskat sig redan efter 2 dagar, så allt efter två dagar är nog en bra tid att skörda det söta.
132
Cecilia säger
Jag har precis hällt socker över mina slånbär, har du gjort likör förut och vet hur lång tid det tar innan de skrumpnat ihop ungefär? Jag kan inte finna det någon stans och är så otålig att jag gärna vill veta hur lång tid det tar! 😛
/C
Marcus säger
Vi sockrade dem idag, så nu ska det bli spännande att se hur lång tid det tar.
Marcus säger
Hej!
Vi har inte den blekaste 🙂 Det här är första gången för oss också, så jag antar att det blir en överraskning.
Skriv gärna här igen när de skrumpnat om du har lust, så vi vet hur lång väntan vi har framför oss.