Ingredients
Scale
- 3 liter standardmjölk
- 6 ägg, runt 2-3 per liter mjölk
- 1 dl gräddfil per liter mjölk
- 2 dl grädde i mjölken
- 1–2 kaffekoppar socker
- Gasväv eller gammal gardin
- Äggostform eller durkslag
- Hålslev
Instructions
- Häll mjölken i en stor kastrull. Blanda ägg och gräddfil och sila ner i mjölken. Värm sakta och under konstant omrörning i botten tills det börjar att sjuda. Det får absolut inte koka.
- Sjud tills mjölken börjar skära sig. Det kan ta runt 90 minuter.
- Låt stå i 10 minuter.
- Lägg fuktad gasväv i botten på äggostformen (eller ett durkslag om man inte har en form). Ställ den över en bunke för att samla upp vasslen.
- Ös upp osten med en hålslev i formen och varva ost med socker i 4-5 skikt. Strö socker på ovansidan.
- Vik upp flikarna på gasväven över osten så att den blir helt täckt.
- Låt äggosten svalna.
- När den ska serveras så stjälper man bara upp den på ett fat.
- Cook Time: 1 hour 40 mins