Fantastisk äppelkaka med härliga smaker av citron och kardemumma. Ett höjdarrecept som alla gillar. Se bara till att använda kardemummakärnor, och inte den färdigmalda varianten som inte smakar riktigt som den ska.
PrintÄppelkaka med citron och kardemumma
- Yield: c:a 8
Ingredients
Scale
- 125 g smör eller margarin
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Fyllning och garnering
- 3–4 medelstora äpplen
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 msk strösocker
Instructions
- Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar kant, c:a 24 cm i diameter, med matfett.
- Smältmatfett och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
- Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret, strö det över äpplena.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
- Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
2
Skriv en kommentar