Ingredients
Scale
- 125 g smör eller margarin
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Fyllning och garnering
- 3–4 medelstora äpplen
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 msk strösocker
Instructions
- Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form med löstagbar kant, c:a 24 cm i diameter, med matfett.
- Smältmatfett och låt det svalna. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
- Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret, strö det över äpplena.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
- Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.