Brynost är en otroligt god bohuslänsk delikatess som verkligen måste prövas på. Den är ganska mastig, så att bjuda direkt efter maten kan vara lite för tungt. Den passar alldeles utmärkt som kvällsmål, och går bra att frysa. Man kan jämföra konsistensen med halloumi, lite gnisslig att tugga, men vi har inte vågat använda brynost i sallad.
PrintBrynost
- Total Time: 1 hour 30 mins
Ingredients
Scale
- 5 l mjölk, helst icke homogeniserad
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk löpe
- Socker
Instructions
- Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.
- Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg och mjöl i en skål.
- Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen och rör om tills massan ystat sig.
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör sönder ostmassan så vasslen skiljer sig från massan och ös sedan upp ostmassan med hålslev på ett tygstycke, och pressa ut vasslen.
- Lägg osten i en smörad form, kanske en avlång sockerkaksform. Häll av eventuell vassle.
- Grädda brynosten i ugnens nedersta del i en dryg timme.
- När osten kallnat skärs den i skivor, c:a 1 cm tjocka, och bryns på båda sidor i rejält smör.
- Vänd dem i strösocker och servera.
Notes
Om brynosten ska frysas, så gör det innan den skärs upp.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 1 hour
25
Marcus säger
Fantastiskt gott! När den är stekt känns konsistensen lite som halloumi, lite knarrig sådär. Ta gärna lite extra socker på!
Johnf87 säger
I think you have remarked some very interesting points , appreciate it for the post. eekdbfedeeeb
Johnd237 säger
Very good blog post.Really thank you! Fantastic. fbaeecdffdde
Gunilla säger
Som varande bohusläning, född och uppvuxen i landskapet så rekommenderar jag att blanda strösockret med kanel, också. Så gjorde vi i alla fall i mitt hem…
Ingrid Svensson säger
Min mamma frös alltid brynosten uppskuren i skivor. Hon lade runt lite gladpack runt varje skiva så de inte frös ihop. På detta sätt tinar de mycket snabbare(annars tar det en evighet) och man kan tina bara så mkt som man vill äta. Vi åt ofta hjortronsylt till