Ingredients
Scale
- 5 l mjölk, helst icke homogeniserad
- 1 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk löpe
- Socker
Instructions
- Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.
- Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg och mjöl i en skål.
- Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen och rör om tills massan ystat sig.
- Sätt ugnen på 175°.
- Rör sönder ostmassan så vasslen skiljer sig från massan och ös sedan upp ostmassan med hålslev på ett tygstycke, och pressa ut vasslen.
- Lägg osten i en smörad form, kanske en avlång sockerkaksform. Häll av eventuell vassle.
- Grädda brynosten i ugnens nedersta del i en dryg timme.
- När osten kallnat skärs den i skivor, c:a 1 cm tjocka, och bryns på båda sidor i rejält smör.
- Vänd dem i strösocker och servera.
Notes
Om brynosten ska frysas, så gör det innan den skärs upp.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 1 hour