Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Recept på brynost från Hssons Skafferi

Brynost


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (4,91)
Sätt ditt betyg på receptet!

4.9 from 22 reviews

  • Total Time: 1 hour 30 mins

Ingredients

Scale
  • 5 l mjölk, helst icke homogeniserad
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk löpe
  • Socker

Instructions

  1. Värm mjölken i en kastrull tills den är fingervarm.
  2. Ta upp 2 dl av mjölken och vispa ihop den med ägg och mjöl i en skål.
  3. Häll tillbaka i mjölken, tillsätt ostlöpen och rör om tills massan ystat sig.
  4. Sätt ugnen på 175°.
  5. Rör sönder ostmassan så vasslen skiljer sig från massan och ös sedan upp ostmassan med hålslev på ett tygstycke, och pressa ut vasslen.
  6. Lägg osten i en smörad form, kanske en avlång sockerkaksform. Häll av eventuell vassle.
  7. Grädda brynosten i ugnens nedersta del i en dryg timme.
  8. När osten kallnat skärs den i skivor, c:a 1 cm tjocka, och bryns på båda sidor i rejält smör.
  9. Vänd dem i strösocker och servera.

Notes

Om brynosten ska frysas, så gör det innan den skärs upp.

  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 1 hour