Citron- och marängpaj, troligtvis bland det somrigaste vi har. Passar mycket bra som efterrätt efter grillorgien, eller varför inte en citron- och marängpaj till kaffet under parasollet.
PrintCitron- och marängpaj
Ingredients
Scale
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 150 gr smör
- 1 äggula
- 1 msk kallt vatten
- 1 krm salt
Citronkräm:
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl citronsaft (2 citroner)
- 5 msk maizena
- 4 äggulor
- Rivet skal från 2 citroner
- 2 msk smör
Maräng:
- 5 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl socker
Instructions
- Hacka samman vetemjöl och smör, sätt till äggula och vatten och blanda hastigt samman till en deg. Låt vila i kylen minst en halvtimme.
- Gör under tiden citronkrämen. Tvätta citronerna och riv av det yttersta gula på skalen. Pressa ur saften.
- Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena. Koka upp under omrörning och låt koka ett par minuter.
- Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget. Sätt tillbaka krämen på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Krämen skall tjockna men får inte koka.
- Ta krämen från plattan och rör ned citronskalet och smöret. Låt krämen kallna.
- Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Spar lite av degen och rulla smala stänger av degen som läggs runt kanterna och trycks fast, så kanten blir jämn.
- Nagga degen med en gaffel och ställ formen med deg att vila i ca 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 °C. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Låt pajskalet kallna. Fyll sedan med krämen och ställ in i kylen så krämen stelnar.
- Hit går det bra att förbereda.
- Sätt ugnen på 150 °. Vispa äggvitorna till hårt skum. Sätt till socker och vanillinsocker och fortsätt vispningen till marängen blir tjock och seg.
- Bred marängsmeten på pajen och forma till den med hjälp av gaffel. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter tills marängen får fin färg. Låt pajen svalna innan den serveras.
1
Skriv en kommentar