Lättbakad och lyxig mjuk kaka med mandelmassa och äpple, eller päron om du känner dig äventyrlig.
PrintKarins bästa äppelkaka
- Yield: c:a 12
Ingredients
Scale
- 275 g mandelmassa
- 100 g rumsvarmt smör
- 3 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning
- 3 äpplen
- 3 msk smält smör
- 3 msk strösocker
- 1 tsk malen kanel
Garnering
- Florsocker
Instructions
- Sätt ugnen på 175°.
- Riv mandelmassan och lägg den i en skål. Klicka ner smöret och vispa till en porös smet.
- Dela äggen och vänd ner gulorna i smeten.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i mandelsmeten.
- Vispa äggvitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, c:a 24 cm i diameter och gärna med avtagbar kant.
- Fyllningen:
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Stick ner skivorna i smeten i ett mönster. Pensla kakan och äpplena med det smälta matfettet.
- Blanda socker och kanel och strö det över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 35 minuter. Känn med sticka om kakan är färdig, och täck över den om den får för mycket färg.
- Låt kakan svalna och sikta över florsocker. Lägg eventuellt på några skivor äpple och citronmeliss.
- Servera med vaniljsås eller glass.
- Tips: Känner du för ett äventyr, byt ut äpplen mot päron och se vad du tycker.
2
Skriv en kommentar