Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Karins bästa äppelkaka - Hssons Skafferi

Karins bästa äppelkaka


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (4,40)
Sätt ditt betyg på receptet!

4.4 from 5 reviews

  • Yield: c:a 12

Ingredients

Scale
  • 275 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Garnering

  • Florsocker

Instructions

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Riv mandelmassan och lägg den i en skål. Klicka ner smöret och vispa till en porös smet.
  3. Dela äggen och vänd ner gulorna i smeten.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i mandelsmeten.
  5. Vispa äggvitorna till ett styvt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, c:a 24 cm i diameter och gärna med avtagbar kant.
  6. Fyllningen:
  7. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor. Stick ner skivorna i smeten i ett mönster. Pensla kakan och äpplena med det smälta matfettet.
  8. Blanda socker och kanel och strö det över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 35 minuter. Känn med sticka om kakan är färdig, och täck över den om den får för mycket färg.
  9. Låt kakan svalna och sikta över florsocker. Lägg eventuellt på några skivor äpple och citronmeliss.
  10. Servera med vaniljsås eller glass.
  11. Tips: Känner du för ett äventyr, byt ut äpplen mot päron och se vad du tycker.