Ytterligare en ungersk delikatess: borjúpaprikás. Enligt konstens alla regler så ska en papriká-rätt göras på magert kött, såsom kalv, kyckling eller kanin, men vi gjorde en fuskvariant och använde oss av ”vanliga” grytbitar och lät det därmed koka en stund extra. Trots den minimala kryddningen så blir det en tjock och delikat sås som smakar fantastiskt. Gillar man gulasch, så kommer man att älska borjúpaprikás.
PrintBorjúpaprikás
- Total Time: 1 hour 20 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
- 800 g kalvkött, t.ex. högrev eller rygg
- 1 medelstor lök
- 1/2 tsk paprikapulver, starkt
- 2 paprikor, tunt skivade
- 1 medelstor tomat, tunt skivad
- 3 dl crème fraîche
- 2–3 msk vetemjöl
- Smör
- Salt
- Crème fraîche till garnering
Instructions
- Skär kalvköttet i 3 centimeter stora tärningar.
- Finhacka löken och bryn gyllene i matfettet.
- Ta bort från värmen, strö över paprikapulvret och tillsätt 2-3 msk vatten. Ställ tillbaka på plattan och låt puttra en liten stund.
- Tillsätt köttet, salta (c:a 1 1/2 – 2 tsk) och täck med lock. Låt koka på hög värme och rör om ofta. Tillsätt litet vatten om så krävs.
- Tillsätt de tunt skivade paprikorna och tomaten när köttet är halvfärdigt.
- Blanda ut crème fraîchen med litet mjöl och rör ut så att det inte klumpar.
- Tilssätt detta i såsen och få ett hastigt uppkok.
- Garnera med crème fraîche vid servering.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 60 mins
3
Skriv en kommentar