Gott, snabbt, enkelt och en mycket trevlig överraskning till helgen. Smakar otroligt mycket och är en utmärkt rätt både till helgen och för att sätta färg på den gråa vardagen. Se till att använda ett bra vin för att få lite extra oompf.
PrintFläskfilégratäng
- Total Time: 1 hour
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 600–700 g fläskfilé
- 1 st purjolök
- 300–400 g färska champinjoner
- 3 dl grädde eller matlagningsgrädde
- Citronpeppar, efter smak
- 2 msk vetemjöl
- 50 g smör
- 1 msk kinesisk soja
- 1–2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 dl fylligt rött vin
- 250 g röda körsbärstomater
- grovt riven parmesanost
- salt och grovmalen svartpeppar
- smör till stekningen
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Putsa köttet, skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
- Tag fram ugnsform och smöra den.
- Skiva purjolöken i tunna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak. Lägg purjolöken i ett tunt lager formen.
- Skär champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
- Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek det i omgångar och rada upp dem över purjolöken.
- Stek därefter champinjonerna i samma panna. Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg så lägg i en skål.
- Smält 50 g smör i pannan. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
- Slå över champinjonsåsen över köttet och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt med parmesan.
- Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 30 mins
5
Skriv en kommentar