Ingredients
Scale
- 600–700 g fläskfilé
- 1 st purjolök
- 300–400 g färska champinjoner
- 3 dl grädde eller matlagningsgrädde
- Citronpeppar, efter smak
- 2 msk vetemjöl
- 50 g smör
- 1 msk kinesisk soja
- 1–2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 dl fylligt rött vin
- 250 g röda körsbärstomater
- grovt riven parmesanost
- salt och grovmalen svartpeppar
- smör till stekningen
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Putsa köttet, skär det i medaljonger och lägg dem på en tallrik.
- Tag fram ugnsform och smöra den.
- Skiva purjolöken i tunna skivor och stek i smör. Salta och peppra efter smak. Lägg purjolöken i ett tunt lager formen.
- Skär champinjonerna i tjockare skivor och ställ åt sidan.
- Krydda köttet med salt och citronpeppar. Stek det i omgångar och rada upp dem över purjolöken.
- Stek därefter champinjonerna i samma panna. Salta och peppra. När de mjuknat och fått färg så lägg i en skål.
- Smält 50 g smör i pannan. Sänk värmen och slå på 2 msk vetemjöl. Vispa till en tjock massa. Slå därefter på grädde, vin, soja, kalvfond, salt och peppar. Rör om och häll på alla champinjoner. Låt småputtra några minuter.
- Slå över champinjonsåsen över köttet och purjolöken. Skiva tomater och lägg över såsen och avsluta med rikligt med parmesan.
- Grädda i ugnen tills gratängen fått en fin och gyllenbrun färg.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 30 mins