Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Kolozsvári rakott káposzta - Recept på Hssons Skafferi

Kolozsvári rakott káposzta


(5,00)
Sätt ditt betyg på receptet!

5 from 4 reviews

  • Total Time: 1 hour 15 mins

Ingredients

Scale
  • 1 kg surkål
  • 130 g smör
  • 150 g (knappt 2 dl) långkornigt ris
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 1/2 tsk sött paprikapulver
  • 500 g fläskfärs (1 kg om du inte har korv och ägg)
  • salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 150 g kryddstark korv (debrecen, typ)
  • 2 hårdkokta ägg, valfritt
  • 6 dl gräddfil

Instructions

  1. Skölj surkålen ordentligt, eller låt ligga i kallt vatten ett tag.
  2. Smält smör i en kastrull och lägg ner surkålen och stek den mjuk.
  3. Smält smör i en stekpanna och tillsätt riset. Stek genomskinligt, tillsätt så mycket vatten att det täcker och koka riset till det är al dente.
  4. Smält smör i en stekpanna och stek löken långsamt genomskinlig. Ta bort från värmen, tillsätt 1 tsk paprikapulver och fläskfärsen. Krydda med salt och peppar och ställ tillbaka på plattan. Täck med lock och stek under omrörning tills vätskan kokat in.
  5. Flå och skär korvarna i skivor. Skala de hårdkokta äggen och skiva dem.
  6. Smöra en eldfast form och klä botten med en tredjedel av surkålen. Häll litet av gräddfilen över kålen och bred över hälften av färsen, skivat ägg, korv och ris.
  7. Lägg ytterligare ett lager med surkål och gräddfil och sedan resten av färsen, korven, ägg och ris. Avsluta med ett lager surkål.
  8. Smäll lite smör i en kastrull och blanda i resten av gräddfilen och paprikapulvret. Håll blandningen över surkålen.
  9. Baka i ugnen i 175° i 30-40 minuter tills rätten fått en gyllene brun färg.
  • Prep Time: 45 mins
  • Cook Time: 30 mins
Exit mobile version