Pastagratäng med köttfärs och bacon
- Total Time: 50 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- Fullkornspasta för 4 personer
- 500 g mager fläskfärs
- 1 pkt bacon
- 250 g crème fraîche (vanlig eller med paprika och chili)
- 1 dl tomatketchup eller chilisås
- 1 röd paprika, tärnas
- 1 msk kalvfond
- 1 tsk dijonsenap
- 5 dl vispgrädde
- 1 stor gul lök, hackas fint
- 1 vitlöksklyfta pressad
- 3 dl riven gratängost
- Salt (försiktigt, då baconet är salt)
- Svartpeppar
- 1 krm chili
- Smör till stekningen
Instructions
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka makaronerna enligt instruktioner på paketet. När det är färdigt sila bort vattnet.
Köttfärssåsen:
- Skär baconet i bitar och bryn den i en stekgryta. Tag upp baconet och lägg det på en tallrik medan du bryner färsen. OBS! Låt baconfettet vara kvar i grytan och lägg i en extra klick smör för att bryna färsen.
- Bryn färsen och krydda med salt och peppar. Lägg i den hackade löken och paprikan och låt detta brynas med köttet tills det blivit lite mjukt och glansigt.
- Slå i grädde, crème fraiche, kalvfond, ketchup/chilisås, dijonsenap, pressad vitlök, salt och kryddor och låt allt koka ihop sakta i cirka 5-10 minuter.
- Lägg i baconet och cirka 1 dl av den rivna osten som får smälta ner i köttfärssåsen under sakta omrörning.
- Smörj en eldfast form.
- Lägg hälften av pastan i botten och slå över hälften av köttfärssåsen. Lägg på resten av pastan och slå till sist på det sista av köttfärssåsen.
- Garnera rätten med resterande ost och sätt in i ugnen i 15- 20 minuter eller tills osten smält och rätten fått fin färg.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 20 mins
27
Skriv en kommentar