Porterstek. Kött och öl i ett lysande samarbete mot ett mustigt och otroligt smakrikt recept. Vill man göra det lilla extra så väljer man innanlår men jag tror inte att du blir besviken om din porterstek görs på fransyska. Själv kan jag tycka att enbär kan ge en lite udda bismak, så jag drar ner antalet med ett par.
PrintPorterstek
- Total Time: 2 hours 30 mins
Ingredients
Scale
- 1,5 kg fransyska eller innanlår
- 1 flaska porter
- ½–1 dl outspädd svartvinbärsaft
- 1 dl kinesisk soya
- 1 tsk timjan
- 6 st enbär
- 6 st svartpepparkorn
- 2 st köttbuljongtärningar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök
Sås:
- 8 dl sky
- 5 msk mjöl
- 2 dl grädde
Instructions
- Häll porter, svartvinbärsaft och soya i en gryta samt kryddor, buljongtärningar, delade vitlöksklyftor och gul lök i stora bitar. Koka upp.
- Lägg i köttet och stick i en köttermometer i den tjocka delen av köttet. Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Vänd på steken en gång under kokningen. Tag av grytan när temperaturen är 75 grader efter c:a 1,5 – 2 timmar.
- Låt steken ligga c:a 20 min i skyn.
- Mät upp skyn, vispa ut mjölet i grädden.
- Vispa ner mjölblandningen i skyn och låt koka c:a 5 minuter.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 2 hours 20 mins
Skriv en kommentar