Boeuf Bourguignon, eller burgundiska köttgryta, är en av de stora giganterna i den kulinariska historien. Fylld med allsköns delikatesser så kan ett recept på boeuf bourguignon vara lite avskräckande, men vi kan garantera att resultatet kommer att göra all möda värd. Boeuf bourguignon kallas faktiskt fransk husmanskost, men jag tror att denna nötköttsgryta, långkokt i vin, klassas som lite lyxigare i Sverige.
PrintBoeuf Bourguignon
- Total Time: 2 hours 20 mins
- Yield: 8-10 1x
Ingredients
- 1,5 kg nötkött
- 2 msk smör
- 2 st morötter
- 2 st gula lökar
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl rött vin, cirkus
- 5 dl köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk torkad timjan, eller ett par kvistar färsk
- 1 st lagerblad
- 3 st vitlöksklyftor, cirkus
- 20 steklökar, cirkus
- 400 g champinjoner, helst små
- 2 paket bacon eller stekfläsk
Instructions
- Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
- Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
- Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
- Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
- Låt grytan småputtra tills köttet är mört, c:a 1 1/2 timme.
- Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
- Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet/stekfläsket i strimlor och bryn det lätt.
- Lägg i smålökar, svamp och bacon i grytan och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 2 hours
0
Skriv en kommentar