Ingredients
Scale
- 1,5 kg nötkött
- 2 msk smör
- 2 st morötter
- 2 st gula lökar
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl rött vin, cirkus
- 5 dl köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk torkad timjan, eller ett par kvistar färsk
- 1 st lagerblad
- 3 st vitlöksklyftor, cirkus
- 20 steklökar, cirkus
- 400 g champinjoner, helst små
- 2 paket bacon eller stekfläsk
Instructions
- Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.
- Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
- Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.
- Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
- Låt grytan småputtra tills köttet är mört, c:a 1 1/2 timme.
- Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.
- Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet/stekfläsket i strimlor och bryn det lätt.
- Lägg i smålökar, svamp och bacon i grytan och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 2 hours