Fransyska i lergryta är en mycket enkelt rätt att göra. Minimalt med förarbete och perfekt att göra på söndagen till veckans matlådor. Rönnbärsgelén piffar till det hela, så snåla inte in på den smaksättaren, varken i grytan eller som tillbehör. Och glöm för all del inte att blötlägga lergrytan, annars kan det hända spännande saker.
PrintFransyska i lergryta
- Total Time: 2 hours 30 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
- 1 kg fransyska
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 äpple
- 1 tsk salt
- 1 msk pepparmix
- 4 lagerblad
- 3 msk rönnbärsgelé
- 40 cl Porter
- 1 dl grädde
- 1 tsk soja
- Mjöl
Instructions
- Lägg lergrytan i blöt c:a 30 innan den ska in i ugnen.
- Gnid in kryddorna i köttet och lägg ner det i grytan. Klyfta löken, äpplet och moroten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerbladen, slå över portern och lägg i gelén.
- Ställ in grytan i kall ugn, sätt på 175° och låt stå c:a 2 timmar, eller något kortare så att köttet inte blir segt.
- Lägg sedan upp köttet på ett fat, och sila bort grönsakerna ur skyn. Häll i en kastrull, slå över grädde och soja och låt koka upp. Red med mjöl och smaka av.
Notes
Tänk på att fransyska i lergryta kan krympa en del, så köp inte en för liten bit.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 2 hours
Marcus säger
Helt ok. Tänk på att den krymper ganska kraftigt så det blir aldrig lika mycket mat som man hoppades på.
Therese säger
Man får vara försiktig så att nye köttet blir segt, och krydda lite extra. Bra i matlådan.