Osso buco, denna italienska klassiker från Milano, är ett långkok av kalvlägg och kan översättas till ”ben med hål” vilket är ganska träffande. Kalvläggen bräseras tillsammans med grönsaker, kryddor och ett gott vitt vin. Snåla inte på vinet; använd gärna ett med bra kvalitet. Osso buco är den perfekta bjudmiddagen!
PrintOsso buco
- Total Time: 1 hour 30 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- ca 1200 g kalvlägg
- ca 1/2 dl vetemjöl
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1/3 liten rotselleri
- 3 msk smör eller margarin
- 2 1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
- 500 g krossade tomater
- 1 apelsin
- 1/3 kruka timjan
- 1 lagerblad
- salt och peppar
Gremolata
- 1 citron
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk hackad persilja
- 3 msk olivolja
Instructions
- Snitta kanten på köttskivorna och vänd dem i vetemjöl. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Skiva löken och skär rotfrukterna i tärningar.
- Bryn köttet i det mesta av matfettet och lägg det i en gryta. Fräs lök och rotfrukter i resten av matfettet och lägg dem på köttet.
- Häll över vin, tomater och saft av pressad apelsin. Lägg på timjankvistar, lagerblad, krydda med salt och peppar. Koka grytan på svag värme ca 1 1/2 timme eller tills köttet lossnar från benen. Riv skalet av citronen och smaksätt osso buco-grytan med lite pressad citronsaft.
Gremolata
- Blanda citronskal, skalad hackad vitlök, persilja och olivolja.
- Servera med pasta och gremolata.
- Cook Time: 90 mins
2
Skriv en kommentar