Description
Fåraherdens paj med sötpotatischips är en hälsosammare variant på klassikern fåraherdens paj. Istället för potatismos ovanpå köttfärsen görs det här receptet med en kombination av blomkål och potatis, och med sötpotatischips vid sidan om.
Ingredients
Till köttblandningen
800 g nötfärs
8 ägg
800 g krossade tomater
350 g blandade frysta grönsaker
1 medelstor lök
1 msk finhackad vitlök
1 msk olivolja
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
Salt och peppar efter smak
Till sötpotatischipsen
2 stora sötpotatisar
1 msk olivolja
1 tsk vitlökspulver
Salt och peppar efter smak
Till blomkål/potatiskombinationen
400 g fryst blomkål
1 mjölig potatis
1/2 dl mjölk, drygt
1 msk smör
Salt och peppar efter smak
Instructions
1. Fyll en kastrull som är tillräckligt stor för att koka äggen med vatten.
2. Hårdkoka 8 ägg. Lägg äggen i vattnet och när det kokar, ta bort från värmen och täck i 12 minuter. Efter 12 minuter, skölj kallt vatten över äggen och ta bort skalet.
3. Sätt en stor kastrull/panna på medelhög värme och tillsätt 1 msk olivolja
4. Tärna löken och lägg i pannan tillsammans med 1 msk vitlök. Stek tills löken är genomskinlig.
5. Lägg i köttfärsen och bryn den. Häll bort fettet när den fått färg.
6. Tillsätt tomater, blandade grönsaker, 1 msk oregano och 1 msk basilika
7. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 15-20 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak.
8. Skär de hårdkokta äggen i stora tärningar och vänd försiktigt ner i blandningen.
För blomkål- & potatismoset
1. Tvätta och skala potatisen och skär den i stora tärningar.
2. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt blomkål och potatis. Koka tills allt är mjukt. Häll av vattnet ur grytan och tillsätt mjölk och 1 msk smör. Mosa blomkålen och potatisen tills det blir slätt. Krydda med salt och peppar.
För sötpotatischipsen
1. Värm ugnen till 200°C.
2. Tvätta sötpotatisen noggrant. Använd en mandolin eller kniv och skär din potatis i c:a 1/2 cm tjocka skivor.
3. Bred ut potatisen på en plåt och ringla över olivolja. Krydda med salt, peppar och 1 tsk vitlökspulver.
4. Grädda potatisen i 8-10 minuter och vänd den sedan och grädda ytterligare 5-8 minuter.
Notes
Detta recept ger 5 portioner. Fördela maten jämnt i 5 matlådor, med köttfärsen i botten, moset ovanpå och chipsen bredvid.
- Prep Time: 10 minuter
- Cook Time: 40 minuter
Nutrition
- Calories: 757 kcal
- Fat: 37 g
- Carbohydrates: 60 g
- Protein: 46 g