Chateaubriand, den lyxiga maträtten som använder sig av den fetaste biten oxfilé du kan hitta. Naturligtvis serverade med champagne som drickas med utsträckt lillfinger.
PrintChateaubriand
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 500 g oxfilé i bit, från mittbiten
- salt och malen svartpeppar
- 2 tsk smör
Sås:
- 3 färska champinjoner, skivade
- 2 tsk smör
- 1 schalottenlök, skivad
- ½ tsk timjan
- 1 lagerblad
- 3 dl köttbuljong
- 1 ½ dl vitt vin
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 msk persilja, finhackad
- ½ tsk citronsaft, nypressad
- salt och malen vitpeppar
Instructions
Sås:
- Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smör och bryn svampen. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.
- Värm ugnen till 250°. Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen. Krydda med salt och peppar. Bryn i smör och lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stek 15-20 minuter för ganska röd, 25 minuter för mer genomstekt kött.
- Lägg över på varmt serveringsfat och håll varm under folie. Låt köttet vila c:a 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Ta vara på köttsaften och häll den i såskastrullen.
- Hetta upp såsen och tillsätt smöret i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så att den tjocknar och blir fyllig. Tillsätt persilja, citronsaft, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten i separat kanna.
Skriv en kommentar