Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chateaubriand


1 Star2 Star3 Stars4 Stars5 Stars (5,00)
Sätt ditt betyg på receptet!

5 from 4 reviews

  • Yield: 4 1x

Ingredients

Scale
  • 500 g oxfilé i bit, från mittbiten
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 3 färska champinjoner, skivade
  • 2 tsk smör
  • 1 schalottenlök, skivad
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk persilja, finhackad
  • ½ tsk citronsaft, nypressad
  • salt och malen vitpeppar

Instructions

Sås:

  1. Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smör och bryn svampen. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.
  2. Värm ugnen till 250°. Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen. Krydda med salt och peppar. Bryn i smör och lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stek 15-20 minuter för ganska röd, 25 minuter för mer genomstekt kött.
  3. Lägg över på varmt serveringsfat och håll varm under folie. Låt köttet vila c:a 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Ta vara på köttsaften och häll den i såskastrullen.
  4. Hetta upp såsen och tillsätt smöret i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så att den tjocknar och blir fyllig. Tillsätt persilja, citronsaft, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten i separat kanna.