Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chateaubriand


(5,00)
Sätt ditt betyg på receptet!

5 from 4 reviews

  • Yield: 4 1x

Ingredients

Scale
  • 500 g oxfilé i bit, från mittbiten
  • salt och malen svartpeppar
  • 2 tsk smör

Sås:

  • 3 färska champinjoner, skivade
  • 2 tsk smör
  • 1 schalottenlök, skivad
  • ½ tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk persilja, finhackad
  • ½ tsk citronsaft, nypressad
  • salt och malen vitpeppar

Instructions

Sås:

  1. Lägg champinjonerna i kall panna och hetta upp. Låt vattnet koka bort. Lägg i smör och bryn svampen. Lägg över i en kastrull tillsammans med schalottenlök, timjan, lagerblad, buljong och vin. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock tills c:a 1 ½ dl vätska återstår.
  2. Värm ugnen till 250°. Bulta ut köttbiten så att den blir oval till formen. Krydda med salt och peppar. Bryn i smör och lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stek 15-20 minuter för ganska röd, 25 minuter för mer genomstekt kött.
  3. Lägg över på varmt serveringsfat och håll varm under folie. Låt köttet vila c:a 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Ta vara på köttsaften och häll den i såskastrullen.
  4. Hetta upp såsen och tillsätt smöret i bitar. Vispa ner det i såsen efter hand så att den tjocknar och blir fyllig. Tillsätt persilja, citronsaft, salt och peppar. Häll en del av såsen direkt över de uppskurna köttskivorna. Servera resten i separat kanna.
Exit mobile version