Description
Firecracker köttfärs & brysselkål serveras med ris. Firecracker-såsen är gjord med en kombination av chiliflakes, hot sauce och honung för en kryddig och söt måltid full med smak. Bra i matlådan och med ett högt proteininnehåll även bra efter gymmet.
Ingredients
För riset
9 dl kokt ris
För biff och brysselkål
1 kg nötfärs
500 g brysselkål
1⁄2 medelstor lök
2 medelstora poblanochili, eller annan mild chili
1 msk finhackad vitlök
1 msk chili flakes
4 stjälkar salladslökar, valfritt till garnering
1 lime, valfritt till garnering
1 msk olja
Till såsen
0,5 dl hot sauce, valfri styrka. Jag gillar Frank’s Red Hot.
1 1⁄3 msk äppelcidervinäger
5 msk honung
1 1⁄2 msk maizena
vatten för att tunna ut om det behövs
Instructions
1. Gör tillräckligt med ris för ungefär 9 dl kokt ris. 1 dl okokt ris ger mellan 2-3 dl kokt ris beroende på vilken typ av ris du använder.
För biff & brysselkål
1. Tvätta och skär alla dina grönsaker först.
2. Skär bort stjälkarna från brysselkålen och ta bort de yttre lagren. Dela dem på mitten.
3. Skär löken, salladslöken och paprikan i små tärningar. Finhacka vitlöken om du använder färsk.
4. Lägg brysselkålshalvorna i en stor skål och ringla över 1⁄2 msk olja. Krydda med salt och peppar efter eget tycke och smak.
5. Förvärm din airfryer till 205°C.
6. Lägg brysselkålen i air fryer-korgen och tillaga i 5-8 minuter eller tills de har fått färg och mjuknat. Titta noga så att de inte bränns. Om du inte har en airfryer kan du tillaga dem i ugnen på 200°C i c:a 20 minuter.
7. Häll 1⁄2 msk olja i en stor stekpanna på medelhög värme, tillsätt lök, paprika och 1 msk chili flakes. Stek i 3-5 minuter för att bryna och mjukna. Lägg i vitlöken.
8. Flytta löken och paprikan till ytterkanten av stekpannan och lägg i köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet.
9. Medan köttet steks kan du förbereda såsen. Blanda honung, hot sauce, vinäger och majsstärkelse. Rör om väl för att få med majsstärkelsen så att den inte klumpar sig.
10. När köttet är ungefär 90 % klart, tillsätt brysselkålen, häll i såsen och rör tills att det tjocknar och blandas ordentligt. Om du tycker att din sås är för tjock kan du hälla i lite vatten för att tunna ut den.
Notes
Detta recept ger 5 portioner. Fördela maten jämnt i 5 matlådor.
Toppa varje maträtt med salladslök och en limeklyfta om du vill. Jag gillar att pressa limejuice över rätten efter uppvärmning.
- Prep Time: 15 minuter
- Cook Time: 25 minuter
Nutrition
- Calories: 620 kcal
- Fat: 21 g
- Carbohydrates: 63 g
- Protein: 44 g