Description
Rostade morötter kan ge denna enkla grönsak en ny dimension. Ge dina morötter lite extra kärlek och vi lovar att de, tillsammans med den sötsyrliga dressingen, blir en finfin och mycket uppskattad del av en god måltid.
Ingredients
Till dressingen
50 g gyllene eller sultanarussin
3 msk äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap
1–1/2 matskedar olivolja
2 matskedar osaltat smör
50 g blancherad mandel, grovt hackad
Till morötterna
1 tesked kummin
½ tesked spiskummin
1 kg morötter
1–1/2 matskedar olivolja
Salt
Nymalen peppar
Instructions
Dressing
Blanda russin, vinäger och lönnsirap i en medelstor värmebeständig skål och låt stå i 20 minuter medan du förbereder morötterna. Gör klart morötterna och fortsätt sedan som nedan.
Hetta upp en liten stekpanna på medelhög värme, värm olja och smör och bryn mandeln. Rör om då och då, cirka 3 till 4 minuter. Häll den varma blandningen i skålen med russin tillsammans med ¼ tesked salt. Dressingen kan göras upp till tre dagar i förväg, kylas och sedan värmas.
Morötterna
Värm ugnen till 230 C. Rosta kummin och spiskummin i en torr stekpanna tills de doftar, krossa dem sedan grovt med en mortel. Ställ åt sidan.
Skala morötterna. Om de är stora, skär dem på längden i halvor eller kvartar. Om de är nyplockade, trimma topparna och lämna cirka 2,5 cm gröna stjälkar intakta. Du kan använda några av morotsbladen eller hackad persilja som garnering på de kokta morötterna.
Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut morötter på pappret. Ringla över 1-1/2 matskedar olivolja, ¾ tesked salt och ett generöst stänk av peppar.
Rosta i förvärmd ugn i 20 till 25 minuter tills de är mjuka och lätt bruna. Vänd morötterna efter halva tiden
Fördela de varma morötterna på ett stort fat, strö över de rostade och mortlade kryddorna och häll över dressingen.
Garnera med morotstjälkarna eller hackad persilja.