Apelsinsås passar perfekt till all sorts fågel, men kanske främst anka om du frågar mig. Stek upp några fina ankbröst och servera med apelsinsås för en riktigt fin middag. Apelsinklyftorna är valfria, men de ger en extra touche smak.
PrintApelsinsås
- Total Time: 25 mins
Ingredients
- 2 msk socker
- ½ dl vinäger
- 1 dl portvin (eller rödvin)
- 1 dl apelsinjuice
- 5 dl buljong från ugnsstekning eller höns
- smör
- salt
- peppar
- 20 apelsinfiléer
Instructions
- Smält socker i en kastrull tills det blir gyllenbrunt.
- Slå på vinäger, portvin och apelsinjuice, koka upp och reducera ner till hälften.
- Slå på buljong från ankan (om du gjort en hel sådan i ugn vill säga) och/eller vanlig hönsbuljong om det inte räcker.
- Låt sjuda ytterligare 10-15 minuter, vispa i några matskedar smör (snåla inte!) och smaka av med salt, peppar och kanske en nypa socker om det behövs.
- Vänd i apelsinfiléer innan servering, om ni vill.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 15 mins
Marcus säger
Jag brukar absolut använda en nypa socker för att få bort den skarpaste syran.
Therese säger
Apelsinfiléer behövs knappast, men gott med en gnutta socker.