Brylépudding, eller crème caramel, är ett perfekt recept på en efterrätt som lätt kan bli din specialitet. Brylépudding är ganska enkel att göra; det stora kruxet kommer vid tillagningen. När puddingen ställs i vattenbadet, så är det av yttersta vikt att vattnet inte kokar, ty då kan puddingen bli grynig. En bra crème caramel ska vara slät. Om vattnet börjat att bli för varm, häll i lite kallt vatten. Kontrollera med en tandpetare att smeten stelnat innan du tar ut den ur ugnen.
PrintBrylépudding
- Total Time: 1 hour 5 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
- 3 dl kaffegrädde
- 2 dl mjölk
- 5 ägg
- 1 1/2 msk vaniljsocker
Glasering
- 2 dl socker
- 3 msk kokande vatten
- Sockerkaksform
Instructions
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält sockret i en torr stekpanna, rör hela tiden så det inte bränner vid. När sockret är brunt och klumpfritt tillsätts det kokande vattnet. Ta bort pannan från plattan.
- Värm sockerkaksformen och häll i karamellsmeten. Snurra och vänd på formen så att hela insidan blir glaserad.
- Blanda grädden och mjölken i en kastrull och koka upp.
- Vispa ägg och vaniljsocker och slå över den varma gräddmjölken under vispning.
- Häll äggsmeten i formen. Täck med folie och grädda i ugnen i vattenbad c:a 50 minuter. Låt svalna innan den slås upp på ett fat.
Notes
Stekpanna blir enkelt att rengöra om man kokar ur den med lite vatten.
Istället för att smaksätta med vanilj så kan man göra brylépudding med t.ex. rivet citronskal eller ett par rivna bittermandlar.
Ett glas halvtorr Madeira anses vara den perfekta drycken till brylépudding.
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 50 mins
25
Perfekt efterrätt, om än lite mastig. Svårt att ta små portioner…
En god och festlig efterrätt.