Till champagnen på nyårsafton serverade vi dessa canelés; små, söta, franska bakverk som passade fint till vår torra champagne. Vi får väl erkänna att vi saknade de rätta verktygen och gjorde dem i vanliga muffinsformar vilket troligtvis ses som en skymf mot originalet. Googla en bild på riktiga canelés och jämför med våra så ser ni att de ska vara betydligt högre, och därmed lite luftigare. Våra canelés blev ganska kompakta, men smaken var det absolut inget fel på. Perfekt tilltugg vid tolvslaget!
PrintCanelés
- Total Time: 24 hours 30 mins
- Yield: 18 st 1x
Ingredients
- 0.5 liter standardmjölk
- 1 vaniljstång
- 25 g smör
- 1 ägg
- 1 äggula
- 235 g socker
- 5 cl mörk rom
- 1 msk vaniljextrakt
- 140 g mjöl
Instructions
Dag 1
- Koka upp mjölken, stäng av värmen och låt stå i 15 minuter.
- Tillsätt sedan smöret och vaniljstången delad i två på längden.
- Vispa ägget och äggulan med sockret, vaniljextraktet och romen i en skål.
- Ta upp vaniljstängerna ur mjölken och skrapa ur fröerna och blanda dem i ägg- och sockerblandningen. Lägg tillbaka de urskrapade vaniljstängerna i mjölken.
- Värm upp mjölken igen tills den sjuder. Stäng av värmen och låt stå i 2 minuter. Häll sedan en liten del (c:a en femtedel) av mjölken i ägg- och sockerblandningen. Blanda väl.
- Tillsätt mjölet och blanda igen. Avsluta med att hälla i resten av mjölken. På så sätt undviker du klumpar. Låt degen vila i ~24 timmar.
Dag 2
- Ta bort vaniljstängerna och vispa degen i 2 minuter för att blanda degen väl.
- Häll degen i formarna och lämna någon millimeter upp till kanten.
- Värm ugnen till 250°C.
- Gräddningen av caneléerna görs i två steg. Först gräddas de i hög värme för att de ska få en krispig, karamelliserad yta, och sedan en svagare värme för att grädda dem i mitten. Placera formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen. Grädda 7 minuter i 250°C.
- Sänk sedan värmen till 190°C och grädda i ytterligare c:a 20 minuter. Håll ett öga på dem under tiden.
- Ta ut dina canelés ur formarna och lägg på ett galler för att svalna. Vänta minst två timmar efter tillagningen med att avnjuta caneléerna, eftersom de fortfarande är kompakta när de är nybakade, de kommer att bli luftigare när de svalnar.
Notes
Receptet kommer från Sophie Maillard.
- Prep Time: 24 hours
- Cook Time: 30 mins
2
Skriv en kommentarAvbryt svar