Dessa varma, smöriga, hemlagade mjuka pretzels kan toppas med havssalt för ett välsmakande mellanmål, eller kanel och socker för ett lite sötare snacks. Det ska anmärkas att våra pretzels per default är ganska söta, 1 dl socker brukar ha den effekten, så tänk efter innan ni sötar mer. Det är nog inga som helst problem att minska mängden socker för att dra ner på det lite. Bikarbonatet gör att det blir en fin yta och att saltet/sockret fastnar bättre. Om det är något jag alltid spenderar pengar på under Kulturkalaset i Göteborg så är det mjuka pretzels, så på Tjörn är det kalas varje dag.
PrintMjuka pretzels
- Total Time: 1 hour 40 mins
- Yield: 12 1x
Ingredients
- 2 påsar torrjäst
- 1 tsk socker
- 3 dl varmt vatten (45° C)
- 7–9 dl mjöl
- 1 dl socker
- 1 1/2 tsk salt
- 1 msk olja
- ~1 dl bikarbonat (c:a 2 påsar)
- 8 dl hett vatten
- Salt att toppa med
Instructions
- Lös upp jästen och 1 tsk socker i 3 dl varmt vatten i en skål. Låt stå tills det blivit händer grejer, runt 10 minuter.
- Blanda mjöl, 1 dl socker och salt i en större skål. Gör en liten sänka i mitten, häll ner olja och jästblandningen. Blanda allt till en deg. Blir degen för torr, häll i en matsked vatten eller två.
- Knåda degen slät, runt 7-8 minuter. Olja en stor skål lätt, lägg ner degen och pensla med olja. Täck skålen med plast och låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 1 timme.
- Värm ugnen till 225°.
- Lös upp bikarbonatet i vatten i en stor skål.
- När degen jäst klart, lägg den på en lätt mjölad yta och dela upp i 12 lika stora delar. Rulla delarna till ett litet rep och snurra ihop till ett pretzelliknande bakverk. När alla delar är formade, doppa dem i bikarbonatsblandningen och lägg på en plåt med bakpapper. Sprinkla salt över.
- Baka i den varma ugnen i 8 minuter, så att de får färg.
- Prep Time: 90 mins
- Cook Time: 10 mins
Marcus säger
Gott och mättande, men sött. Man kan nog dra på sockret och sedan kanske pudra med socker och kanel istället om man vill ha det sött.
Pelle säger
”Låt stå tills det blivit händer grejer, runt 10 minuter.”…?