En bohuslänsk delikatess. Något långdragen att göra, men väl värd besväret. Äggosten serveras med antingen socker eller sylt, beroende på vilket humör man är på. Vill man hålla på traditionerna så kan man servera äggost till frukost eller mellanmål, med några bitar inlagd sill eller ansjovis till. Bra träning för armarna!
PrintÄggost
- Total Time: 1 hour 40 mins
Ingredients
Scale
- 3 liter standardmjölk
- 6 ägg, runt 2-3 per liter mjölk
- 1 dl gräddfil per liter mjölk
- 2 dl grädde i mjölken
- 1–2 kaffekoppar socker
- Gasväv eller gammal gardin
- Äggostform eller durkslag
- Hålslev
Instructions
- Häll mjölken i en stor kastrull. Blanda ägg och gräddfil och sila ner i mjölken. Värm sakta och under konstant omrörning i botten tills det börjar att sjuda. Det får absolut inte koka.
- Sjud tills mjölken börjar skära sig. Det kan ta runt 90 minuter.
- Låt stå i 10 minuter.
- Lägg fuktad gasväv i botten på äggostformen (eller ett durkslag om man inte har en form). Ställ den över en bunke för att samla upp vasslen.
- Ös upp osten med en hålslev i formen och varva ost med socker i 4-5 skikt. Strö socker på ovansidan.
- Vik upp flikarna på gasväven över osten så att den blir helt täckt.
- Låt äggosten svalna.
- När den ska serveras så stjälper man bara upp den på ett fat.
- Cook Time: 1 hour 40 mins
JENNYS MATBLOGG säger
Äggost har jag inte hört talas om tidigare! 🙂
marcus säger
En bohuslänsk delikatess! Mycket god, värd varenda timme den tar att göra den 😉 Bara att börja röra!
Hur gott som helst. Servera med socker eller sylt, vilket du gillar bäst.