Den klassiska franska efterrätten Crème brûlée går alltid hem i alla lägen. Man ska inte förväxla crème brûlée med brylépudding; crème brûlée är lite mindre fast och har ett täcke av bränt socker och serveras i betydligt mindre portioner.
PrintCrème brûlée
- Total Time: 1 hour
- Yield: 5-6 1x
Ingredients
Scale
- 6 st äggulor
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- ~0,75 dl strösocker
- 1 st vaniljstång
- Socker för karamellisering
Instructions
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Låt även vaniljstången följa med ner.
- Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
- Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt.
- Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
- Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna.
- Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat. Ta ut formarna och låt dem kallna.
- Strö farinsocker och strösocker över formarna och bränn av med brännare, eller in i ugnen på 250 grader grillvärme tills ytan blivit knäckig och fin.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 40 mins
En klassiker! Jag tycker dock att råsocker är det bästa.
Jättegott och fungerar i alla situationer.