Sweet potato pie är en traditionell rätt från den djupa södern i USA. Att vi lagt den under efterrätt kan efter den första avsmakningen verka dumdristigt, ty denna sötpotatispaj är en mastig delikatess som med lätthet kan förpassa den mest åpne till en matkoma. För vår egen del så tycker vi att den passar bäst till en kopp kaffe på eftermiddagen, någonstans mellan lunch och middag. I norra USA så brukar man toppa sin sweet potato pie med marshmallows, men det tar nog blodsockret till en alarmerande hög nivå. Om ni testar det, så kommentera gärna resultatet när ni återfår medvetandet.
PrintSweet potato pie
- Total Time: 2 hours 20 mins
- Yield: 8 1x
Ingredients
- 0.5 kg sötpotatis
- 115 g smör
- ~200 g socker
- 1,2 dl mjölk
- 2 ägg
- 1 krm muskotnöt, riven
- 1/2 tsk kanel, malen
- 1 tsk vanilj
Instructions
- Gör en mördeg.
- Skala sötpotatisen och koka den tills den är klar.
- Värm ugnen till 175°.
- Mosa sötpotatisen i t.ex. en matberedare tillsammans med smöret, och mixa ihop.
- Häll ner socker, mjölk, ägg, muskot, kanel och vanilj. Mixa på mellanhastighet tills det blir en fin och slät smet.
- Häll ner blandningen i mördegen.
- Stoppa in i ugnen i runt 40 minuter, men börja att ha koll på den redan efter 30 om den skulle gå snabbt. Pajen kommer att resa sig som en sufflé, och sjunka ihop när den kallnar.
- Servera med vispad grädde eller kanske glass.
Notes
Sötpotatispajen tenderar att bli ganska söt, så ta en funderare på mängden socker och modifiera den efter ert sunda förnuft.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 1 hour 50 mins
1
Överraskande god. Söt och väldigt krämig.
Tyckte inte denna paj var någon höjdare, väldigt söt. Föredrar vanlig hederlig äppelpaj istället!