Ett väldigt mättande recept. Stek sparrisen tills den är ganska al dente så det blir lite tuggmotstånd, och välj alltid färsk lax framför fryst om du har möjlighet. Perfekt för matlådorna efter helgen.
PrintKrämig laxgratäng med sparris
- Total Time: 1 hour
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 1 knippe färsk grön sparris
- 4 portionsbitar färsk lax
- salt och peppar
- 2 1/2 dl grädde
- 200 gr Philadelphiaost
- 1/2 dl creme fraiche
- 1 msk koncentrerad hummerfond
- salt
- peppar
- cayennepeppar
- 2 dl riven ost
Instructions
- Ställ ugnen på 200°.
- Lägg ner laxfiléerna i en smord ugnsform.
- Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen.
- Värm upp crème fraîche, Philadelphiaost, hummerfond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar.
- När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du den över såsen över laxen och sparrisen.
- Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten på ugnen. Gratineras i c:a 40 minuter, eller tills laxen är klar.
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 40 mins
Orginalreceptet kan du hitta hos Jennys Matblogg.
9
Hur gott som helst!
Både för lyx och matlåda. Mycket mättande och väldigt, väldigt gott.
DOh, den ”vispen” har jag i se4ngen jag med! Och det var ett tag sen ”krysset”, men ”sparrisen” e4r jag se5 van vid att jag antagligen skllue ligga sparris e4ven ensam i en je4ttese4ng numera…