Spättarullader är en utmärkt rätt att bjuda dina vänner på för att lyxa till det och blända dem med din känsla för smak och stil. När du ska bjuda upp till fest så finns det inget mer imponerande än spättarullader med räkor och vitvinssås.
PrintSpättarullader med räkor och vitvinssås
- Total Time: 1 hour
- Yield: 6 1x
Ingredients
Scale
- 1 kg spättafileér
- 500 g oskalade räkor
- 150 g löjrom
- 1 citron
- salt
Vitvinssås:
- 1+2 msk smör
- 1 liten gul lök
- 3 dl torrt vitt vin
- 2 fiskbuljongtärningar
- 1,5 msk vetemjöl
- 7–8 dl vispgrädde
- 0,5-1 tsk salt
- 1/4 krm cayennepeppar
Instructions
- Börja med att göra såsen som kan göras färdig flera timmar i förväg. Behöver bara kokas upp vid serveringen.
- Hacka löken fint och fräs den lätt i 1 msk smör utan att den får färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningarna och koka ihop det hela tills c:a 1 dl återstår.
- Sila bort löken från buljongen. Blanda 1 1/2 msk mjöl med 2 msk smör till en jämn massa. Tillsätt smör- och mjölblandningen klickvis i buljongen tillsammans med ett par dl av grädden. Koka upp såsen under ständig vispning och tillsätt resten av grädden. Koka på ganska stark värme och vispa mycket utefter botten på kastrullen.
- När såsen kokat ihop till c:a 2/3 och blivit lagom tjock är det dags att smaka av. Börja med salt, c:a 1/2 tsk och cayennepeppar, som skall användas med stor försiktighet eftersom styrkan lätt slår igenom efter en stund.
- Såsen kan även ”stramas till” med 1-2 tsk citronsaft och därefter rundas av genom att vispa i 1-2 msk smör. Såsen är klar för servering. Skär ev. bort det vita skinnet på spättafileérna.
- Rulla sedan fileérna till rullader och lägg dem tätt i en smord låg vid panna. Täck fisken med lock och ställ i kylen till den ska kokas. Skala räkorna och och baka smördegsdekorationerna av fryst smördeg som tas ut med mått till små halvmånar.
- Så här långt kan till förbereda flera timmar i förväg. Strax före serveringen: Salta fisken med c:a 1 tsk och kläm safter av c:a 1/2 citron över. Slå på vatten så att det knappt täcker fisken. Koka upp och koka sakta under lock i c:a 5-8 min.
- Lägg upp spättarulladerna med hjälp av en genombruten stekspade på ett varmt uppläggningsfat. Se till att inget spad följer med. Strö en del av räkorna över, täck med den heta såsen och garnera med resterande räkor, löjrommen och smördegshalvmånarna. Servera med kokt ris eller nykokt pressad potatis.
- Prep Time: 40 mins
- Cook Time: 20 mins
29
Ann säger
Tack, tappade detta recept i flytt för ett par år sedan. Så glad att jag hittade det på din sida. Så god fiskrätt, som verkligen uppskattas av alla som ätit den.
Birgitta Ignell säger
Fantastiskt gott. Uppskattades av våra gäster. Lätt att göra och går bra att förbereda. En klassiker.
marcus säger
Vad bra! Vi hade det på papper förut, men i det papperslösa samhället är det bäst att digitalisera det, ty papper har dessvärre en tendens att försvinna i vårt hem :). Hoppas det smakar lika bra den här gången!
Tiina säger
Snälla, varför ska ”alla” slänga i fiskbuljongtärningar?! totalt onödigt, och så smakar det läskigt med tärningarna. Jag antar att man inte klarar av att laga mat utan.