Kolozsvári rakott káposzta är utmärkt mat för matlådan från Ungern. En smakrik gryta med surkål, ris och köttfärs smaksatt med paprikapulver och kryddstarka korvar.
PrintKolozsvári rakott káposzta
- Total Time: 1 hour 15 mins
Ingredients
Scale
- 1 kg surkål
- 130 g smör
- 150 g (knappt 2 dl) långkornigt ris
- 1 medelstor gul lök
- 1 1/2 tsk sött paprikapulver
- 500 g fläskfärs (1 kg om du inte har korv och ägg)
- salt
- 1/2 tsk peppar
- 150 g kryddstark korv (debrecen, typ)
- 2 hårdkokta ägg, valfritt
- 6 dl gräddfil
Instructions
- Skölj surkålen ordentligt, eller låt ligga i kallt vatten ett tag.
- Smält smör i en kastrull och lägg ner surkålen och stek den mjuk.
- Smält smör i en stekpanna och tillsätt riset. Stek genomskinligt, tillsätt så mycket vatten att det täcker och koka riset till det är al dente.
- Smält smör i en stekpanna och stek löken långsamt genomskinlig. Ta bort från värmen, tillsätt 1 tsk paprikapulver och fläskfärsen. Krydda med salt och peppar och ställ tillbaka på plattan. Täck med lock och stek under omrörning tills vätskan kokat in.
- Flå och skär korvarna i skivor. Skala de hårdkokta äggen och skiva dem.
- Smöra en eldfast form och klä botten med en tredjedel av surkålen. Häll litet av gräddfilen över kålen och bred över hälften av färsen, skivat ägg, korv och ris.
- Lägg ytterligare ett lager med surkål och gräddfil och sedan resten av färsen, korven, ägg och ris. Avsluta med ett lager surkål.
- Smäll lite smör i en kastrull och blanda i resten av gräddfilen och paprikapulvret. Håll blandningen över surkålen.
- Baka i ugnen i 175° i 30-40 minuter tills rätten fått en gyllene brun färg.
- Prep Time: 45 mins
- Cook Time: 30 mins
Bland det bästa Ungern har att erbjuda!
Passar helt perfekt i matlådan och räcker länge. Smakar fantastiskt.