En ungersk delikatess. Det här är en väldigt enkel kycklingpörkölt för hemmabruk.
PrintKycklingpörkölt
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 1 kyckling på c:a 1,2 kg
- 1 stor gul lök
- 1 rågad tsk paprikapulver (milt eller sött)
- 2 paprikor
- 1 stor tomat
- Salt
Instructions
- Stycka kycklingen i bitar, låt skinnet sitta kvar.
- Finhacka löken. Hetta upp matfett och stek löken långsamt under konstant omrörning.
- Ta av från värmen och strö över paprikapulvret. Lägg i kycklingbitarna och stek på hög värme till de bivit ordentligt brynta.
- Sänk sedan värmen, salta kycklingen och täck med lock.
- Kärna ur paprikorna, skiva dem och spara några ringar till garnering.
- Flå och kärna ur tomaten, hacka den i bitar.
- Lägg paprikaringarna och den hackade tomaten på kycklingen och lägg tillbaka locket.
- Rör emellanåt tills rätten är färdiglagad.
- Pörkölt ska helst lagas i sin egen vätska, och vatten ska endast tillsättas om det finns risk att maten bränns vid. Mot slutet av tillagningen ska man vicka på kokkärlet istället för att röra om.
- Lägg upp kycklingen på ett fat, häll såsen över och garnera med paprikaringarna. Server med t.ex. klimp och gurksallad.
Bra matlåderecept. Klimp är ett måste.