Det finns inget bättre än en gräddig, vitlöksdoftande potatisgratäng till en bit perfekt tillagat kött. För absolut bästa smak så bör den rivna osten vara Västerbottenost, som spetsar till en redan god maträtt lite extra. Och varför inte lyxa till det med mandelpotatis? Det är vi alla värda när helgen nalkas.
PrintPotatisgratäng
- Total Time: 1 hour 5 mins
- Yield: 4-6 1x
Ingredients
Scale
- 800 gram potatis (10 stora)
- 2 msk smör till formen
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk salt
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- 1 krm vitpeppar
- 1 dl riven ost
Instructions
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala potatisen och skiva den i c:a 3 mm tjocka skivor (matberedare går snabbast). Lägg dem sedan i en smord form.
- Koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och häll över potatisskivorna. Strö över lite riven ost, eller gör det när det är c:a 10 minuter kvar.
- Grädda potatisgratängen i ungefär 35 minuter i ugn.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 35 mins
1
Skriv en kommentarAvbryt svar