Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon, som är det kompletta namnet, är ett kvickt och simpelt recept som smakar alldeles förtjusande. Sötman i honungen balanseras snyggt upp av sältan i gorgonzolan, och skapar en fläskfilégryta som vi rankar som en av de godaste.
PrintHonungsdoftande fläskfilégryta
- Total Time: 25 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 600 g fläskfilé
- 1 pkt bacon
- 100 g gorgonzola
- 2 msk honung
- 1 vitlöksklyfta
- 5 dl crème fraîche
- 2.5 dl grädde
- 1.5 tsk timjan
- 2 tsk Santa Maria Grillkrydda med honungssmak
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1 dl mjölk
- 2 msk mjöl
- Smör
Instructions
- Putsa filén, skär i små bitar och häll ner i en skål. Ringla honungen över köttet och rör om.
- Blanda salt, peppar, timjan och grillkrydda i en skål och häll över köttet. Blanda ordentligt.
- Skär bacon i mindre bitar och dela en stor vitlöksklyfta (eller två små). Stek bacon och vitlök tillsammans till baconet fått färg. Plocka då upp vitlöken.
- Klicka ner i bit smör i grytan och lägg ner filén. Fräs på ganska hög värme, och rör om så att köttet får färg på alla sidor.
- Ha ner crème fraîche och rör om. Tillsätt sedan grädde och rör om. Smula till sist ner gorgonzolan och fortsätt att röra om. Dra ner värmen när det kokat upp, och låt puttra på låg värme.
- Rör ihop mjölk och mjöl och häll ner lite i taget under omrörning tills det blir lagom tjockt.
- Låt puttra en stund och servera, kanske med pressad potatis.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 15 mins
5
Marcus säger
Kanon! Ett extra plus för att det går snabbt att göra.