Helstekt oxfilé är en klassisk rätt på nyårsafton. I det här receptet tillagas den på låg temperatur under lång tid, och reder sig i stort sett själv. Vi körde vår oxfilé på 1.6 kg i 110 minuter, och då blev det fint rosa. Nästa gång kortar vi nog ner tiden till 90 minuter och får den lite rödare ändå. Om ni hellre vill använda termometer för att ha koll på er helstekta oxfilé, så finns det några angivelser under noteringar nedan.
PrintHelstekt oxfilé
- Total Time: 2 hours 20 mins
Ingredients
- Oxfilé
- Salt
- Vitpeppar
- Smör
Instructions
- Sätt ugnen på 100°C.
- Bind ihop köttet, salta och bryn i stekpanna så det får en fin yta. Peppra efteråt.
- Grädda i ugnen i 90 minuter (för rött kött).
- Ta ut och låt vila i folie i 1 timme.
- Sätt in köttet igen på 200°C i cirka 10 minuter före servering.
- Kör i 6 minuter, vänd efter halva tiden.
- Ta ut och låt vila i ca 3 minuter (slå ej in det i aluminiumfolie).
- Skiva upp och servera.
Notes
Innertemperaturer för helstekt oxfilé för varje smak:
60° för rött kött
65° för rosa
70° för genomstekt kött
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 2 hours
4
Skriv en kommentarAvbryt svar