Det skånska bidraget till svenskt matkulturarv, äggakaga med fläsk, är ingenting att fnysa åt. Saftig, salt och syrlig kan den göra även en regnig lördag till en riktig fest. Trots att den är misstänkt lik ugnspannakaka så står den stolt och stark på egna ben, klanderfritt uppbackad av det rökta sidfläsket och de rårörda lingonen. Varför inte servera er äggakaga med ett glas nypressad äppeljuice för att verkligen knyta an till den skånska historien? Märk väl att bilden till detta recept är missvisande; fläsket ska ligga på äggakagan för att sprida sin smak lite extra.
PrintSkånsk äggakaga med fläsk
- Total Time: 20 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
- 16 skivor rökt fläsk
- smör
- 8 ägg
- 8 dl mjölk
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 1/2 msk salt
Instructions
- Häll mjöl, salt och socker i en bunke. Vispa i äggen och rör tills det blir en jämn smet. Häll sedan i mjölken under omrörning.
- Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg i en klick smör, snåla inte. Häll i smeten. Vänta tills det bildats ett lager i pannans botten och längs kanterna, cirka 1/2 cm.
- För in den stelnade massan mot pannans mitt med en stekspade. Upprepa med jämna mellanrum tills hela smeten stelnat.
- Vänd äggakakan i luften med hjälp av ett fat. Stek 1-2 minuter och vänd kakan igen.
- Stjälp upp kakan på ett serveringsfat. Stek fläsket. Inget extra smör behövs tillsättas då fläsket är fett i sig självt.
- Lägg fläsket på äggakakan och garnera med lingon och hackad persilja. Servera med en skål rårörda lingon.
Notes
Om man vill ha den mer lik en ugnspannkaka, så kan man tillreda smeten genom att först steka fläsket i en panna, sedan hälla smeten i den varma stekpannan och sätta in i ugnen samt grädda äggakakan i c:a 15 minuter på 225 grader.
Det här receptet på äggakaga kommer från DN där även Hammenhögs Gästegivaregård nämns, platsen där vi i nådens år 2014 fick äran att äta äggakaga för första gången.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 10 mins
3
Fantastiskt gott!