Vi fortsätter att utnyttja årets fina äppelskörd med att göra en värmande äppelmarmelad med kardemumma. Originalreceptet dikterar en ganska väl tilltagen mängd socker, och det kan nog behövas om man använder sig av syrliga äpplen. Vi använde dock en sötare sort till vår äppelmarmelad och kom undan med cirka 1 dl socker, så var noga med att smaka av innan ni låter sötman flöda.
PrintÄppelmarmelad med kardemumma
- Total Time: 30 mins
- Yield: 1 sats 1x
Ingredients
- 500 g äpplen, urkärnade
- 350 g socker
- 1 tsk kardemummamkärnor
- 1 dl vatten
Instructions
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små kuber.
- Lägg äppelbitarna tillsammans med sockret, kardemumman och vattnet i en kastrull.
- Låt marmeladen småkoka på medelvärme i c:a 20 minuter, eller tills äppelbitarna blivit mjuka och en aning genomskinliga.
- Häll upp i glasburkar och förvara i kylskåp.
Notes
Ta gärna en syrlig äppelsort. Tar ni sötare äpplen, dra ner lite på sockret. Börja gärna med lite mindre socker och smaka av efter hand.
Det är viktiga att burkarna är helt rena. Diska noga eller fyll dem med kokande vatten för att ta kål på bakterierna.
Tänk på att fylla burkarna till brädden med den heta marmeladen; när den kyls bildas ett vakuum vilket innebär längre hållbarhet.
- Prep Time: 10 mins
- Cook Time: 20 mins
18
Super god marmelad, passar även fint att blanda i finhackad färsk ingefära, rivet citronskal och låta en kanelstång koka med äpplena!