Tökfözelelék, eller stuvad pumpa, är förträffligt trevlig rätt som passar som tillbehör, men även som en fristående, svalkande rätt under varma dagar då den serveras kall.
PrintTökfözelelék
- Total Time: 50 mins
- Yield: 4 1x
Ingredients
Scale
- 1 1/2 kg pumpa
- 1 liten gul lök, finhacad
- 1 knippe dill, finhackad
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk paprikapulver
- 1 paprika, urkärnad
- 2–3 tsk ättika
- 2 dl kaffegrädde eller crème fraîche
- Salt
- Smör
Instructions
- Skala pumpan och kärna ur den. Riv pumpaköttet grovt, strö över lite salt och låt stå i 10-30 minuter. Häll sedan av vätskan.
- Hetta upp smöret i en stor panna, rör ner mjöl och fräs tills det blir brunt. Tillsätt löken och sautera.
- Ta av från värmen och smaksätt med dill och paprika pulver. Tillsätt litet vatten och därefter pumpa och den hela, urkärnade paprikan.
- Ställ tillbaka på värmen och smaksätt med ättika efter 10-15 minuter när grönsakerna är halvfärdiga.
- Laga sedan tills pumpan är färdig, men utan att bli överkokt. Den ska vara al dente.
- Rör slutligen i grädden och värm upp igen.
- Ta upp paprikan innan servering.
Notes
Ättikan gör att pumpaköttet inte löser upp sig.
Tillsätt litet mer ättika om crème fraîche används.
Denna rätt kan serveras kall under varma dagar, och är mycket uppfriskande.
- Prep Time: 30 mins
- Cook Time: 20 mins
2
Judit säger
Ez egy eredeti MAGYAR recept!!!
Ättika (ecet) helyett egyébként lehet használni kovászos uborka levét is.
Ez egy valóban jó és ´´új svéd ´´ recept amit majd svédországban biztosan nagyon sokan fognak kipróbálni (kanske … ) .
Egyébként ez az egyik kedvenc ételünk NYÁRON. Hol lehet vajon tököt kapni Svédországban télen … vagy nyáron? Van valami jó ötleted hogy hova menjek tökért fözeléknek? Most télen például.
Judit aki tud fözni (is).
Szervusz Judit!
Sajnos itt télen nem kaphato. A szaluhallba vagy ha van valakinek saját ültetése Hova lehet meni és szedni nyáron. Mi lefagyasztott tököt használtunk.